Lad os spille bordfodbold – men hvad er reglerne?

Bordfodbold

Hvis man spørger folk, så har langt de fleste sandsynligvis prøvet at spille bordfodbold på et eller andet tidspunkt i deres liv. Dette kan enten have været på ferien til Sydeuropa, eller under mere hjemlige himmelstrøg på den baren i byen, i SFO’en eller på arbejdet, hvor man spiller med kollegerne i frokostpausen.

En af grundene til spillets store popularitet er sandsynligvis, at det er enormt nemt at sætte sig ind i. Det gælder jo bare om at få bolden ind i modstanderens mål, ikke? Som sådan er bordfodbold ikke meget anderledes fra en rigtig fodboldkamp. I bordfodbold er der typisk elleve spillere på banen, ligeseom i rigtig fodbold. Endvidere, på langt de fleste spilleborde i bordfodbold er spillebanerne fremstillet, så de bedst muligt ligner ’rigtige’ spillebaner af græs.

Dog spiller man sjældent på tid i bordfodbold, men spiller til 10 scoringer eller 7 scoringer – alt afhængigt af pointtavlen, eller regler som man har aftalt før kampen er begyndt. Naturligvis er der mere formelle regler i bordfodbold, som altid skal følges i bordfodboldturneringer.

Lad være med at spinne!

Hvad er reglerne i bordfodboldDette er en af de mest benyttede regler i bordfodbold. Et spinskud udføres ved at en spiller sætter sine spillerfigurer i hurtig og ukontrolleret rotation omkring spillerstangen. Resultatet af dette er et skud med stor kraft og med høj hastighed. Bolden farer afsted over banen på en helt tilfældig måde, som tilmed også kan være svært for modstanderen at forsvare sig imod. Fordi dette skud ikke kræver teknik og er helt tilfældigt, tager det det sjove væk fra spillet for modstanderen. Derfor er det ganske ilde set at spinne, og i de officielle regler fra det Internationale Bordfodboldforbund er det da heller ikke tilladt.

Til gengæld er et skud med en enkelt rotation tilladt. Dette er fordi en enkelt rotation af spillerstangen stadig er kontrolleret, fordi stangen bringens til standsning af spilleren selv. Faktisk er et skud med en enkelt rotation et af de bedste skud, der findes, fordi man derved kan få stor kraft og fat på skuddet. Dette skud kendes også som ’slangeskuddet’ og er det såkaldte ’snake shot’ på engelsk.

De officielle regler i bordfodbold

Der findes et stort regelsæt med de officielle regler, som er udarbejdet af det Internationale Bordfodboldforbund (ITSF). Du kan også læse mere i denne blogpost om bordfodboldreglerne på dansk, ved at følge linket. Nedenfor kigger på de vigtigste regler.

Før en kamp slår man plat og krone, og vinderholdet kan selv vælge, om de enten vil give bolden op eller om de vil vælge den side af bordet, som de ønsker at spille på. Dernæst placeres bolden ud for en spiller på midtbanestangen, hvorefter den skydes i spil, efter man har sikret sig, at alle spillere om bordet er klar til kamp! Efter bolden er servet, kan man ikke bare hamre den i mål i det først skud; man skal altid sikre sig som minimum at bolden berøres af to spillerfigurer på banen, før man må forsøge at score. Dette er også kendt som to boldberøringer, og gør spillet en del mere fair! Selv hvis bolden ryger i mål, men så reflekteres ud igen af målet på grund af den store kraft i skuddet, tæller det stadig som et mål!

Når man har scoret, tildeles bolden til det hold, som der blev scoret på. Bolden lægges da ud foran den midterste spillerfigur på femmandsstangen for det hold, der skal give bolden op. I de officielle regler i bordfodbold er boldbesiddelsen også begrænset tidsligt. Det betyder, at et hold ikke må holde bolden mere end 10 sekunder på midtbanestangen og mere end 15 sekunder på de andre stænger.

Endnu en regel er, at man ikke må skubbe til bordet under en kamp for at påvirke spillet til egen fordel; og man må naturligvis heller ikke stikke en hånd ned og skubbe til bolden under et spil. Endvidere skal man opføre sig respektfuldt overfor modstanderen, når man enten taber eller vinder. For bordfodbold er jo netop det – et spil. Og når man spiller, skal det være sjovt og givende for alle. God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *