De bedste planter at dyrke i et drivhus

De bedste planter at dyrke i et drivhus 1

Det er ganske givende for enhver hjemmegartner at dyrke sine planter i et drivhus. Du kan nemt selv plante nye planter fra dine yndlingsplanter i det danske landskab, eller du kan starte din egen grøntsagshave, eller dyrke det hele indendørs ved hjælp af dit drivhus. Selvom den type planter, der vil kunne vokse bedst i dit drivhus, afhænger meget af, hvilken type af planter du gerne vil dyrke, så er der planter der passer til at blive dyrket i alle former for drivhus i et danske klima.

Klimakontrol i drivhuset

Ligegyldigt hvad der sker med vejret udendørs, giver et drivhus dig som fritidsgartner mulighed for at kontrollere klimaet inde i huset. Den bedre kontrol over indeklimaet i drivhuset betyder, at du som hjemmegartner kan dyrke en lang række planter og over en længere vækstsæson end, hvis du ikke dyrkede dine afgrøder i et drivhus. Nogle gartnere holder kulden væk fra deres planter ved at bruge varmelamper eller opvarmede drivhuse for at udvide vækstsæsonen fra det tidlige danske forår.

Disse komplekse systemer kan også være udstyret med varme- og kølesystemer, forskellige typer af ventilation, og skodder der kan kontrollere mængden af sollys, som rammer planterne. Disse typer af drivhuse er derfor de mest fleksible til dyrkning af en lang række af forskellige planter. Endvidere kan de større drivhuse også opdeles indvendigt for at skabe zoner med forskelligt klima, som giver forskellige vækstbetingelser inden for det samme drivhus. Således kan man regulere både temperatur, luftfugtighed og lysmængde i forskellige zoner i drivhuset.

Hvad skal man dyrke i sit drivhus?

Nogle af de bedste planter, der kan dyrkes i et drivhus, er dem som gror uden problemer i vækstkasser og som nemt kan flyttes udendørs, når forholdene er til det. Endvidere kan disse planter også nemt flyttes mellem de forskellige mikroklimazoner i dit drivhus, hvis du har et stort et af slagsen.

Hvad angår de grøntsager, som du kan dyrke i dit hus, så kan de typisk inddeles i to hovedkategorier: nemlig afgrøder til den kølige årstid og så afgrøder til den varmere årstid fra sent forår til tidligt efterår.

Afgrøder som kan dyrkes i den køligere vækstsæson kunne være salat, broccoli, ærter og gulerødder. Disse planter kan nemt dyrkes i drivhuset i din baghave, som ikke er opvarmet. Afgrøderne kan nemt stå i de køligere nætter, hvor opvarmning ikke er nødvendig, med mindre du altså bor et sted, hvor temperaturen kommer ekstremt langt ned. Dette vil dog typisk ikke være et problem for den typiske, danske hobbygartner. Uanset hvad så bør du dog sørge for, at dit drivhus bliver godt udluftet, så her bør du være særligt opmærksom på, at du har installeret en ventilator til de varme sommerdage.

Grøntsager der kræver meget varme i vækstperioden såsom agurker, tomater, squash og peber, trives i drivhuse med stabile temperaturer på mellem 15-30 grader celsius. Disse planter har typisk ofte brug for ekstra belysning, udlugning og håndbestøvning, men kan så også give dig dine sommerfavoritter at spise hele året rundt på nær om vinteren, hvis du ellers passer planterne ordentligt.

Prydblomster kan inddeles i kategorierne sol- eller skygge-elskende planter og kan yderligere underinddeles efter deres særlige behov for graden af luftfugtighed eller andre parametre. Sådanne prydblomster omfatter eksempelvis pelargoner, salvia, kaladier, bregner, impatiens, julestjerner og krysantemum.

Selv tropiske planter og kaktuser kan finde sig tilrette i det rigtige drivhus i Danmark. Hvis du derfor vil dyrke noget mere interessant og eksotisk, så giver drivhuset de perfekte rammer for både små og stores tropiske planter som eksempelvis orkideer og andre kødædende planter. Det eneste det kræver er dog et godt drivhus, der er specialiseret til formålet, og så selvfølgelig de rigtige vækstforhold som varetages af din kærlige pleje og omsorg for dine smukke planter og blomster.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *